Biały cukier dlaczego nie warto ?

O białym cukrze mówi się dużo złego, a jednak wciąż go za dużo w naszej kuchni. Winne temu stanowi rzeczy są nasze złe nawyki. A może też trochę trudno nam uwierzyć, że cukier rzeczywiście stanowi takie zagrożenie. Wydaje nam się, że cukier pozyskiwany z buraków lub trzciny musi mieć w sobie także wartościowe związki. Otóż niestety nie. Biały cukier wytwarza się w procesie, który pozbawia go wszelkich wartościowych dla naszego organizmu składników. Nie tylko nie przedstawia więc żadnej wartości, ale także szkodzi. Jest tak dlatego, że dostarcza nam dużej ilości kalorii na bardzo krótki okres czasu. Jaki to daje efekt? Po zjedzeniu czegoś słodkiego bardzo szybko wraca uczucie głodu i to ze zdwojoną siłą. Wiedząc to, łatwiej zrozumieć, że sięganie po słodycze jest bardzo zgubne. Poza tym cukier ma jednoznacznie negatywny wpływ na funkcjonowanie wielu organów wewnętrznych i całego układu krwionośnego. Mało tego – jego trawienie pochłania sporą ilość witamin i minerałów, które w ten sposób bezpowrotnie tracimy.